Skip to main content

DONATIONS:
Bank information : BIC/SWIFT : ABNANL2A - IBAN : NL26 ABNA 0603 5870 54
KvK / Chamber of Commerce registration : 57166250 - ANBI / Registration 8524.65.178

Kitgum is een van de meest afgelegen en meest verarmde gebieden van Oeganda. Kitgum grenst aan Zuid-Soedan (Republiek) naar het noorden, Kaaabong District in het oosten, Kitodo District aan het zuidoosten, Agago District in het zuiden, Pader District naar het zuidwesten en Lamwo District in het noordwesten.

Kitgum is een wezenlijk aspect van het Acholiland, de thuishaven van naar schatting 1,1 miljoen mensen, volgens de 2002 volkstelling. Het wijk hoofdkantoor is ongeveer 452 kilometers (281 mijl) ten noorden van hoofdstad van Oeganda, Kampala

Het land Oeganda

Oeganda of Uganda, officieel de Republiek Oeganda of de Republiek Uganda, is een land op de evenaar in Oost-Afrika dat - met de klok mee en vertrekkend vanuit het noorden - grenst aan Zuid-Soedan, Kenia, Tanzania, Rwanda en Congo-Kinshasa.

Oeganda is een republiek die staatkundig in 77 districten onderverdeeld is, verspreid over vier geografische regio's. Het land werd op 9 oktober 1962 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk en het ontleent zijn naam aan het koninkrijk Boeganda, dat een deel van het zuiden van het land beslaat waaronder de hoofdstad Kampala. Naast Boeganda zijn er in Oeganda nog vier andere koninkrijken.

Geschiedenis


De vroegste menselijke bewoners van het gebied waren jager-verzamelaars. Ongeveer 2000 tot 1500 jaar geleden kwamen Bantoe-sprekende volkeren, vermoedelijk uit Centraal- en West-Afrika, het zuidelijke deel van het land. Zij behoren tot de Urewe-cultuur en brachten en ontwikkelden landbouw, metaalbewerking en nieuwe sociale en politieke ideeën. De koninkrijken van Boeganda en Bunyoro-Kitara zijn voorbeelden van de eerste vormen van formele organisatie.

De koloniale grenzen, gecreëerd door Groot-Brittannië om Oeganda af te bakenen, groepeerden een grote verscheidenheid aan etnische groepen met verschillende politieke systemen en culturen. Deze verschillen verhinderden het tot stand komen van een werkende politieke gemeenschap nadat in 1962 onafhankelijkheid was verkregen. Het dictatoriale regime van Idi Amin (1971-1979) was verantwoordelijk voor de dood van ca. 300.000 tegenstanders; guerrillaoorlog en schendingen van de mensenrechten onder Milton Obote (1980-1985) kostten nog eens minstens 100.000 levens. Het bewind van Yoweri Museveni sinds 1986 heeft relatieve stabiliteit en economische groei gebracht.

Geografie
In het zuidoosten van Oeganda bevindt zich het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Dit meer behoort voor bijna de helft tot het grondgebied van Oeganda, de rest tot de buurlanden Tanzania (het leeuwendeel) en Kenia.

Steden
Kampala
Kampala is de hoofdstad en het industriële en bestuurlijke centrum van het land. De stad ligt verspreid over zeven heuvels en de naam betekent 'de heuvels der antilopen'.

Entebbe
Entebbe is een voorstad op ongeveer 40 kilometer afstand van Kampala en ligt aan het Victoriameer. De internationale luchthaven bevindt zich hier. Vroeger bevond de regering van Oeganda zich in Entebbe, tegenwoordig in Kampala.

Andere steden zijn onder meer Lira, Mbale en Soroti.

BRON : WIKIPEDIA

Kitgum is getroffen door de ergste gevolgen van niet alleen de Lord's Resistance Army (LRA) rebellen opstand die duizenden mensen levens heeft gekost en vele mensen gedwongen hebben te leven onder mensonterende omstandigheden in kampen, maar ook de tribale vee invallen van naburige Karamojong pastoralist.

Met de stilte van de wapens, is het leven van de mensen die het gewapende conflict overleefden, ontheemding en verlies van hun agrarische basis levensonderhoud verloren, nu langzaam weer in de richting van herstel.

Veel mensen zijn teruggekeerd naar hun voorouderlijke huizen en de uitdagingen van de wederopbouw van hun levens en gemeenschappen aangegaan, terwijl de levensomstandigheden basic blijven.
De bevolking is grotendeels afhankelijk van brandhout als de belangrijkste bron van energie.
Toegang tot schoon drinkwater blijft beperkt met vele gezinnen die lange afstanden lopen moeten om schoon drinkwater te halen.
Geschillen over land teisteren families en clans die proberen om hun land af te bakenen van hun buren. Na meer dan 2 decennia van de ontheemding.
Veel kinderen in de wijk hebben geen toegang tot elementair onderwijs, ondanks het bestaan ​​van universeel basisonderwijs (UPE) in theorie.

Een kort overzicht van Oegandese onderwijs System
pencil-and-ruler
De structuur van het onderwijs van Oeganda dateert uit de koloniale tijd. Het dateert van de vroege jaren 1960. Het bestaat uit zeven (7) jaar basisonderwijs, vier (4) jaar lager secundair onderwijs en de daaropvolgende twee (2) jaar hoger secundair onderwijs. Na deze basisopleiding, een volgt drie (3) tot vijf (5) jaar universitair onderwijs of twee (2) tot drie (3) jaar tertiaire instelling.

Na een succesvolle afronding van de basisschool, kan een student ofwel toetreden tot het lager secundair onderwijs of drie (3) jaar ambachtelijke cursus in een technische school volgen. Volgens het Ministerie van Onderwijs en Sport in Uganda , gaat ongeveer 40 procent van de lagere school afgestudeerden naar het lager middelbaar onderwijs. De rest van de studenten stoppen met hun formele scholing of nemen deel aan een ambachtelijke cursus.

In 1997 introduceerde Oeganda een universele basis school opleiding (UPE), een door de overheid geruned programma bedoeld om in gratis lager onderwijs te voorzien. Helaas, UPE is alleen gratis op papier. In werkelijkheid echter rekenen deze scholen extra geld. Dit stelt veel kinderen met name in rurale gemeenschappen in het land nog steeds niet in staat om scholen bij te wonen. Naast het betalen van schoolgeld, hebben kinderen ook hun eigen scholastische materialen, schooluniformen en andere zaken nidog die de scholen kunnen eisen. Voor veel kinderen liggen de scholen op een lange loopafstand.

De meeste regering-gerunde scholen worden vaak slecht gefinancierd en hebben een gemiddelde groepsgrootte van meer dan 100 studenten / leerlingen. Dit stelt minder getalenteerde en speciale behoeftige studenten niet in staat om de nodige hulp te krijgen bij de lessen met als gevolg de deze kinderen zich niet op hun gemakt voelen met de rest van de hun klasgenoten. Dit heeft veelal als gevolg dat deze studenten / leerlingen zich achtergelaten voelen en in de meeste gevallen, van school afgaan.

Er zijn een aantal particuliere scholen die een relatief hogere kwaliteit van het onderwijs met kleinere klassen te bieden. Sommige scholen hebben ook internaten waar kinderen aan het begin van het schooljaar komen en terug naar huis tijdens een vakantie en aan het einde van het schooljaar. In de meeste van deze particuliere en / of internaten, is de kwaliteit en is de aandacht afgestemd op de behoeften van individuele kinderen om hen te helpen beter te leren. Echter, dit altijd voor een hoge prijs, waardoor veel gezinnen het zich niet kunnen veroorloven om hun kinderen te ondersteunen.

Een studiejaar bestaat uit drie (3) termijnen. Aan het einde van elke termijn wordt de voortgang van elke student onderzocht / geexamineerd. De examens op het einde van de derde termijn beoordeelt het kennis en kunde niveau en / of de weg naar de volgende klas of herhalen van dezelfde klasse van de studenten. Het schooljaar begint in begin februari en eindigt in het begin van december. Het onderwijs pakket in Oeganda bestaat voornamelijk uit toetsbare onderwerpen zoals wiskunde, Engels, Wetenschap en sociale vakken (inclusief religieuze opvoeding). Scholen doceren ook niet toetsbare onderwerpen zoals lichamelijke opvoeding (PE), Landbouw, Kunst, Taal (Moedertaal), Muziek en anderen vakken. In het voortgezet onderwijs, bestuderen de studenten meer onderwerpen.

Hoewel Oeganda meer dan 30 verschillende talen heeft is Engels de officiële voertaal in scholen. Desal niet te min kan het leren van engels een echte uitdaging voor sommige kinderen zijn. Door Engels op school te leren helpen de kinderen van verschillende stammen, achtergronden en talen te communiceren onder elkaar en ontwikkelen een gevoel van eenheid.


Top

DONATIONS
Bank information : BIC/SWIFT : ABNANL2A - IBAN : NL26 ABNA 0603 5870 54
KvK / Chamber of Commerce registration : 57166250 - ANBI / Registration 8524.65.178

Onze supporters

Bestuur
Voorzitter
W. Apokowat/Germany
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris
W.J.B. van Wegen/The Netherlands
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Penningmeester
Ed Grassère, Bocholtz, The Netherlands
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Stichter
Nestar Okella Lakot
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

DONATIONS
Bank information : BIC/SWIFT : ABNANL2A - IBAN : NL26 ABNA 0603 5870 54
KvK / Chamber of Commerce registration : 57166250 - ANBI / Registration 8524.65.178
Ontwerp en ontwikkeling door Joomlapartner